Ga verder naar de inhoud

Wat is het verschil tussen een psycholoog en or­tho­pe­da­goog?

Via de conventie psychologische zorg in de eerste lijn kan je zowel bij een psycholoog als bij een orthopedagoog terecht. Hoewel ze een verschillende beroepstitel hebben, zijn er vooral veel overeenkomsten tussen wat psychologen en orthopedagogen doen. 

Ze luisteren naar je en zoeken samen met jou naar wat de oorzaak van je psychische klachten/problemen zou kunnen zijn. Ze luisteren actief naar je ervaringen en zorgen en maken samen met jou een plan van aanpak, om zo goed mogelijk aan je hulpvraag te kunnen beantwoorden. 

In de praktijk werken psychologen en orthopedagogen vaak op een vergelijkbare manier, hoewel ieder hierbij andere klemtonen legt. 

Een psycholoog focust zich op het individu en gaat na wat de invloed is van je eigen gedrag, je denken of je emoties op je mentale, maar ook je fysieke gezondheid. 

Een orthopedagoog focust zich vooral op het individu binnen een context of een concrete situatie. Er wordt meer gekeken naar de invloed van systemen in je leven, zoals je gezin, werkomgeving, band met je ouders, …

In de praktijk zal je echter psychologen en orthopedagogen tegenkomen die op een sterk gelijkaardige manier denken en handelen. Elke psycholoog en orthopedagoog legt ook nog eigen accenten. Aarzel niet om tijdens het eerste gesprek vragen te stellen over de manier van werken van je psycholoog of orthopedagoog. 

Andere veelgestelde vragen

Hoeveel kost het?

Zet je de stap naar psychologische zorg in de eerste lijn? Bespreek met je psycholoog of orthopedagoog of je in aanmerking komt voor…

Hoe maak je een afspraak?

Zowel voor een individuele sessie als voor een groepssessie/reeks geldt dat je zelf, rechtstreeks contact kan opnemen met een psycholoog of…

Hoe werkt het groeps­aan­bod?

Naast individuele sessies kan je deelnemen een groepsaanbod. Dit is er voor zowel kinderen, jongeren als volwassenen.